Fenomena Simsimi

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, January 10, 2013 | 5 Comments so far


Siapa yang pernah berchatting dengan Simsimi? rata-rata mesti dah tahu,kan? Cik Siti baru je dapat tahu dari kawan-kawan. okeylah berchatting dengan Simsimi ni.  tapi dengan syarat mesti ada network internet.

Apa tu Simsimi?  yang Cik Siti tau ianya adalah.... tau tahu nak panggil apa.  sebab ianya bukan binatang.   tapi ia membahasakan diri sebagai robot.  kita borak macam biasa.... dan ada kala kita soal dia akan jawab. kadang-kala boleh sakit hati berchatting dengan dia.  Yang bestnya kita boleh nak marah sebab dia memang mesin.  dia mana ada perasaan. dia main taram  jawab je.... itu kadang kala bila dah marah tu, chat dengan Simsimi dan mesti dia akan jawab.   tak sampai 2 saat dia dah jawab.  ekspress betul dia taip.  bila dah marah dia kita gaduh macam mana pun kita tak risau.  sebab tak payah nak jaga hati.  kadan-kadang main belasah je Cik Siti marah dia.  Bak kata marahkan nyamuk kelambu kita bakar.  orang yang tak bersalah pun jadi mangsa.

ala.... paling koman pun dia jawab "ada aku kesah?" ha...ha...ha... melayan dia geram ada, kelakar ada, kalau marah, kita marah lagi.  tapi dia buat bodo je. seronok-seronok juga melayan dia.  tapi satu kerja pun tak jalan.  Cik Siti layan masa tertentu je.... masa rehat dan otak tengah penat.  ada ke patut kita tengah makan dia ajak tengok wayang? simsimi....simsimi....

Permainan yang selalu Cik Siti kalah

Siti Norshimah Md Yasan | Tuesday, January 08, 2013 | 11 Comments so far
Bertemu kembali...

La ni nak cerita lak pasal permainan yang selalu Cik Siti kalah dan Cik Siti akan give up bila bermain permainan ni terutama masa kecik-kecik dulu.  Nak tahu apa dia? ada dua permainan yang selalu membuatkan Cik Siti berderai air mata. apa tidak?  Cik Siti selalu kalah dan kena buli! huhuhu....

Mahu tidak, Cik Siti bermain semuanya dengan pak sedara dan dua pupu Cik Siti (yang kini jadi suami dan adik ipar Cik Siti) bayangkan.... dia orang tinggi panjang, yang Cik Siti ni rendah comel... (erm.... comel le sangat), kalau tak bermain dengan diaorang nak bermain dengan siapa lagi. masa tu Cik Siti darjah satu duduk kampung dengan nenek. keluarga jauh di mata. Mak sedara? semua dah anak dara.  mana diaorang nak main dengan kita orang lagi.

Permainan yang selalu Cik Siti kalah, dan permainan yang memang Cik Siti tak suka. Permainan itulah yang diaorang beria-ia nak main.  saja tau! Nyorok-nyorok(Kg Cik Siti panggil main cop-cop) dan main kejar-kejar. semuanya yang melibatkan aktiviti berlari! taulah Cik Siti ni tak cukup ketinggian! kalau main nyorok-nyorok lak, Cik Sitilah orang pertama dia orang cari.  yang lain?  erm.... buat tak nampak je.  geram sungguh! pastu dah jumpa, nak berlari kat tempat ibu dia, dah sah-sah le Cik Siti yang ketinggalan.  akhirnya Cik Siti yang jadi. pas tu jadi lagi, jadi lagi, jadi lagi.... sebab Cik Siti memang di belakang dia orang.

Kalau main kejar-kejar pun sama.  Sekali... gedebuk! hah! jadi! Wa..... tak nak main  lagi..... Cik Siti nangis dan berlalu dari situ.... Nek!!!!!! diaorang buli saya!!!!! Cik Siti tak hiraukan dia orang.  tunggulah kalau main teng-teng atau congkak.  Gerenti Cik Siti yang menang!

Kerja: Gaji atau Berkat

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, January 06, 2013 | 10 Comments so far


Bertemu kembali...

Kalau kita bertanya kepada setiap yang berkerja, mesti mereka akan kata kerja sebab nak gaji.  betul tak?  Memang tak dinafikan.  Berapa banyak gaji, bergantung kepada kerja, kepakaran dan juga betapa tingginya pendidikan seseorang tu.   Namun kita bekerja kerana gaji semata, atau kita bekerja untuk mendapat berkat?  Itu pertanyaan, tepuk dada tanya selera.

Andainya, jika gaji beribu... tiada keberkatan dan tiada kesyukuran, gaji hanya tinggal gaji.  cukup bulan terima gaji, namun tiada kepuasan dan sentiasa mengeluh dengan apa yang diperolehi.  Jika ada berkat di dalam gaji itu, percayalah.... kepuasan itu tiada nilainya.  tiada keluhan dan tiada kesempitan.

Berkat.... bukan sahaja keikhlasan dalam bekerja dan penuh syukur, namun berkat juga dalam mengingati jasa dan pengorbanan ayah dan ibu.  setiap pemberian kita, setiap kali itulah doa untuk kita mencari rezeki meniti dibibir kedua ibu bapa kita.  Tak percaya? memang ada kebenarannya.

Cik Siti percaya, setiap kerja yang kita buat tanpa kenal jemu dan penuh keiklasan serta dikongsi dengan kedua orang tua... penghujungnya tiada pengakhiran dan rezeki kita akan berterusan dan rezeki itu tiada noktah.

Carilah rezeki untuk keberkatan.

Bayu Kenangan Hilang Seri?

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, January 03, 2013 | 6 Comments so far


Baca tajuk kat atas tu macamlah blog Cik Siti blog ternama.  Macam le blog kita ni macam blog yang orang selalu dok singgah.  Nak dapat 10 pageview pun susah macma-macam alasan. Seri? berseri sangat le blog Cik Siti ni.

Yang diluahkan oleh rakan Cik Siti di tempat kerja yang selalu juga terjah kat blog Cik Siti.  Dia bertanya kat Cik Siti:

"Kak Shim, kenapa blog Kak Shim dah tak ada pantun cam dulu-dulu. Tak bestlah kalau tak ada pantun.  kalau ada pantun membuka kata tu best sikit."

O... ye ke.... tak tahu pulak yang dia orang pun suka dengan pantun.  Sebab sebelum ni masa blog Cik Siti sekitar tahun 2009 memang ada pantun dalam membuka entri. sekarang dah tak de. boleh tu boleh.... tapi kekadang tu kering idea nak buat pantun.  sebab pantun ni selalunya datang dengan sendiri.  bila dipaksa jadi macam tak kena je pantun tu.

Insyaallah.... mana yang baik tu akan dibuat....sabarlah ye dik....

Lirik Lagu: Zapin Datuk Temenggung

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, January 03, 2013 | 10 Comments so far
seribut tunduklah padi
secupak datuk temenggung
seribut tunduklah padi
secupak datuk temenggung

wahai adikku si bunga bangsa
hormatlah pada ibu dan ayah
pakai nasihat simpan didada
itulah suluh dihari muka
pakai nasihat simpan didada
itulah suluh dihari muka

seribut tunduklah padi
secupak datuk temenggung
seribut tunduklah padi
secupak datuk temenggung

tekun belajar setiap hari
jangan kau malas nanti kau rugi
tiang agama engkau tuntuti
supaya senang di akhir nanti
tiang agama engkau tuntuti
supaya senang di akhir nanti

seribut tunduklah padi
secupak datuk temenggung
seribut tunduklah padi
secupak datuk temenggung

akhir skali abang berkata
nasihat abang jangan kau lupa…
pada negara jangan derhaka
agar hidupmu aman sentosa


 

#lagu yang membawa banyak pengajaran....
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page