Aktiviti time sekolah...

Siti Norshimah Md Yasan | Tuesday, May 29, 2012 | 3 Comments so far
Masa sekolah dulu... apakah aktiviti yang selalu korang libatkan diri?

Kalau korang minat sukan dah tentu korang libatkan aktiviti sukan macam acara balapan, bola sepak, bola tampar, hoki, tapi kalau mana yang minat dengan aktiviti sastera.... meh sini.... Cik Siti memang minat.  Kalau sukan tu alamatnya Cik Siti duduk barisan paling belakang sekali.  langsung lari bakat dalam sukan.

Cik Siti berjinak dengan aktiviti ala sastera sejak Cik Siti darjah 5 lagi.  masa tu cikgu suruh Cik Siti deklamasikan sajak.  Masa tu rasa macam tak ada keyakinan je.  yelah... Cik Siti mana pernah nak deklamasikan sajak, pas tu depan orang ramai pulak tu....

bila dah berjaya, satu kepuasan dan juga satu semangat untuk Cik Siti terus untuk menyertai pertandingan yang menjurus kepada sastera.  mula-mula deklamasikan sajak.  sebab itu 'makanan' Cik Siti.  tapi bila dah masuk ke alam sekolah menengah lebih mencabar lagi.  Cik Siti cuba yang lain.

Akhirnya Cik Siti mencuba dengan syarahan.  mula-mula tu rasa gementar sebab masa yang diberi agak lama berbanding dengan mendeklamasikan sajak.  First, tengok abang-abang dan kakak-kakak senior ni beri syarahan.  aduh!  mereka lantang bersuara.  dari situ Cik Siti belajar bagaimana nak buat syarahan.

bila dah tahu, Cik Siti cuba pulak dengan pantun.  ini yang paling Cik Siti suka dan kena dengan jiwa Cik Siti.  Maklumlah... orang Melaka kan sinonim dengan pantun.  tapi cabaran yang best bila kena menjawab pantun dalam masa 1 minit. first time tu mahu macam tak menang tangan nak menulis.  tapi bila dah 2 kali wakil sekolah keyakinan tu dah ada.

namun yang paling kelakar dan yang memang Cik Siti tak boleh lupa masa Cik Siti menerima 'tempahan' dari cikgu bila kena menyertai pertandingan bahas.  Cik Siti ni bukan le pandai sangat nak bahas ni.  apa lagi nak membangkang.  bila satu masa ketika wakil sekolah dan pihak lawan mengoyakkan kertas depan mata, Cik Siti menelan air liur.... lidah dah kelu.... huhuhu... menggigil tul.

kalau flash back balik memang best betul masa tu.  sekarang kalau nak dapat masuk pertandingan seumpama itu memang susah nak jumpa.  Nak pantun dengan customer?  ha..ha...ha... tak dapat bayangkan. yang boleh Cik Siti cungkil bakat kalau ada pertandingan yang sebati dengan Cik Siti.  Itu pun bukannya selalu....

sajak, syarahan, pantun, bahas, semuanya menjadi kenangan Cik Siti di masa akan datang.  dan kadang-kala tu teringin nak deklamasikan sajak atau berbalas pantun...

Cuti Sekolah...

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, May 27, 2012 | 3 Comments so far

selamat bercuti kepada semua pelajar-pelajar... anak Cik Siti bukan main lagi bila hari jumaat sebab cuti sekolah sudah bermula. dua minggu pulak tu.

hari jumaat lepas Cik Siti ke KLIA menjemput bonda Cik Siti balik dari umrah.  al-hamdullillah bonda dan dinda Cik Siti, Cik Nurul sihat walafiat.  begitu juga dengan nenda Cik Siti.  pas tu Cik Siti terus je balik kampung.  Balik kampung tak de gi mana pun.... ada tak ada pegi MYDIN kat sana.  jenjalan bawa anak.  nak jejak kaki ke bandar hilir malas pulak rasanya.  dah tentu ramai orang.

la ni baru je sampai rumah.  kat sana bukan tak ada streamyx, ada.  cuma nak release tensen jap.  tengok pokok-pokok yang menghijau dan juga melantak durian yang baru gugur.

Apa pun 2 minggu ni jangan persiakan. SeLaMat BeRcUtI seMuA....

Terima Kasih

Siti Norshimah Md Yasan | Tuesday, May 22, 2012 | 2 Comments so far


Hi! hi! bertemu kembali.....

Nak tahu kenapa Cik Siti rajin nak updated?  ada beberapa faktor (ceeewwwaaahhhh skema le pulak)

1) sebab dah dapat... eh bukan! dah beli laptop baru... bukan ke rosak ari tu...

2) ini paling best! dah 3 tah pakai streamyx...ops! bukan potong ye.... sebab Cik Siti dah tahu password wireless dia.  yelah.... masa install ari tu Cik Abang yang tengok.  dia pun lupa nak tanya wireless password.  ari tu entah macam mana cuba nasib call 100 dan tunjuk ajar mereka akhirnya Cik Siti berjaya juga.  selama ni payah sikit sebab kena guna wired.  la ni.... dah senang dah.... duduk depan tv pun dah boleh...

3)Tengah release tensen.... sebab kena buat kerja lebih (admin) memandangkan admin tengah cuti bersalin... tengah pening dengan cuti bebudak ni.... malas nak fikir tu yang taip yang bukan-bukan...isi tak ada... cuma membebel je.  tahan mata sajalah ye...

namun begitu di harap dengan pembaharuan yang ada tidak akan patah semangat nak berblog semula....

Sedar Diri

Siti Norshimah Md Yasan | Monday, May 21, 2012 | 4 Comments so far
Okey.... sekarang nak cerita tentang bagaimana Cik Siti dok rasa kerdil diantara pelajar-pelajar yang rata-ratanya celik IT.

 Dalam kata barang naiklah.... kos hidup naiklah.... tup tap memasing di tangan galaxy tab 10.0, samsung note... kiri kanan lak tu. isk!isk! diorang bukan main lagi tweet. yang Cik Siti dok peratikan je. Yang sebenarnya bukan Cik Siti datang bukan nak join mereka tetapi oleh sebab menantikan penyampaian hadiah untuk Pertandingan Penulisan Blog sempena Minggu Sosial Network anjuran TM 17 Febuari lalu Cik Siti datang juga. itu pun Cik Siti datang dah nak tengahari memandang anak Cik Siti tak beberapa sihat.

 bila pandangkan mereka bukan main asyik dengan tab dan h/p yang ada wireless internet, Cik Siti pun tak nak mengalah... Cik Siti keluarkan h/p Cik Siti dan Cik Siti pun slide juga... walau pun tak boleh surf internet... he...he...he... saje je... sedar diri... siapa diri kita... w850i je. 

masa tu diaorang dok tengok-tengok. mungkin dia kata apalah kakak ni buat kat sini. sudahlah datang lambat. Cik Siti tengok diaorang tweet secara online dan skrin besar telah dipasang untuk melihat maklumat dan juga soalan untuk pada juri. orang taip tweet Cik Siti taip SMS...he...he...he... lagi pun Cik Siti bukannya ada akaun twitter ni... tak pandai pun.. yang pandai cuma FB dan blog je. Bila dijemput untuk menghadirikan diri bagi majlis penyampaian hadiah baru tahu anak-anak zaman sekarang memang mewah. Erm... tak apalah... janji mereka perlu berfikir dengan sebaiknya untuk tidak melukakan hati ibu bapa dan belajar dengan bersungguh-sungguh

Layan Lagu: Nothing's gonna stop us now

Siti Norshimah Md Yasan | Monday, May 21, 2012 | 3 Comments so far
"Nothing's Gonna Stop Us Now" Looking in your eyes, I see a paradise. This world that I found is too good to be true. Standing here beside you, I want so much to give you this love in my heart that im feeling for you Let them say we're crazy. I don't care about that. Put your hand in my hand, baby, don't ever look back. Let the world around us just fall apart. Maybe we can make it if we're heart to heart. And we can build this thing together, stand in stone forever, nothing's gonna stop us now. And if this world runs out of lovers we'll still have eachother. Nothing's gonna stop us, nothing's gonna stop us now. I'm so glad I found you, I'm not gonna lose you, whatever it takes to stay here with you. Take it too the good times, see it through the bad times. Whatever it takes is what I'm gonna do. Let them say we're crazy. What do they know? Put your arms around me, baby, don't ever let go. Let the world around us just fall apart. Baby, we can make it if we're heart to heart. Oh, all that I need is you. All that I ever need. All that I want to do is hold you forever, forever and ever. And we can build this thing together, stand in stone forever, nothing's gonna stop us now. And if this world runs out of lovers we'll still have eachother. Nothing's gonna stop us, nothing's gonna stop us now. And we can build this thing together, stand in stone forever, nothing's gonna stop us now. And if this world runs out of lovers we'll still have eachother. Nothing's gonna stop us, nothing's gonna stop us now.

Kalau sudah Obses

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, May 20, 2012 | 5 Comments so far
Okey... nak cerita kisah puteri Cik Siti yang kecik sekali... Si Abby. masa tu dia tengah syok sangat tido. kita buka lampu tak sedar. mula-mula Cik Siti ingat dia masih berjaga sebab kasut kat tangan dia. senyap dan tak bergerak
Cik Siti panggil: "Dik...Dik...." Dia senyap. Takkan dah tido kot? habis kasut kat tangan?
Cik Siti datang dekat. memang dia dah tido! punyalah letih dia bermain. sampai kasut pun tak sempat nak letak. Cik Siti geleng kepala sambil tergelak... hai... adik...adik...
Comei tak dia?

Semoga Mereka Tabah

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, May 20, 2012 | 8 Comments so far
Pagi tadi (19/5/2012) jam 530 pagi Cik Siti dikejutkan dengan bunyi handphone di sebelah. memang Cik Siti letak handphone disebelah untuk kunci jam. Bila dengar bunyi handphone pagi-pagi ni hati Cik Siti dah berdebar. mahu tidak? Bonda Cik Siti dan dinda Cik Nurul ada di Mekah untuk menunaikan umrah. Yang dinda Cik Siti pulak tinggal seorang kat kampung. mula fikir yang bukan-bukan.
Bila tengok nombor biras Cik Siti yang call. Angkat tel dan akhirnya Cik Siti dengar suara cemas biras Cik Siti.
"Akak, rumah Mak Uda terbakar. semua habis kak." Cik Siti tersentak. Mak Uda yang biras Cik Siti katakan adalah bonda sedara Cik abang. Cik Siti tak senang hati dan telefon menanatu bonda sedara cik abang ni yang Cik Siti panggil Mak Uda. Mereka sehelai sepinggang dan yang penting dan hati Cik Siti lega mereka kesemuanya (9 orang ) ketika waktu kejadian itu selamat.
Namun disebalik cerita, tuhan maha kaya saat ketika sepupu Cik Abang masuk kerumah buat kali kedua setelah disangka semuanya sudah keluar untuk menyelamatkan barang tetiba dia tersepak sesuatu, dan bila dilihat anak buahnya yang lebih kurang 3 tahun sedang nyenyak tidur. terus disambar anak buahnya dan saat dia keluar api menjulang tinggi dan saat itu tiada apa yang boleh diselamatkan.
Banyak juga bantuan yang diterima. sesungguhnya sayu melihat apa yang tinggal namun memanjat kesyukuran tiada kemalangan jiwa yang ada. dikatakan api berpunca dari rumah sebelah apabila jiran sebelah telah membakar lilin dan meletakkan di atas almari kerana ketika itu bekalan elektrik terputus.
Sesungguhnya..... sesuatu yang berlaku ada hikmahnya.... yang pasti hanya tuhan yang tahu....
Cik Siti berharap mereka tabah dan insyaallah ada rezeki mereka untuk mereka meneruskan hidup.... AMIN.....

Soalan yang menguji kesabaran....

Siti Norshimah Md Yasan | Saturday, May 19, 2012 | 4 Comments so far
Cerita tentang pengalaman khidmat pelanggan banyak cabarannya, kena sabar....sabar...sabar... dan sabar. okeylah... nak cite sikit pasal soalan yang pernah menguji kesabaran Cik Siti. Dan jawapan Cik Siti senyum dan ada masa tak tahu nak cakap apa. soalan yang paling simple dan Cik Siti fikir dua tiga kali.
1) Hari sabtu ni cuti umum. you all buka ke? tet.... geleng je lah...
2) I bayar lebih ni duit tu you all ambik ke? Erm.... bukan Cik Siti untung pun....
3) Kenapa orang ramai sangat? awal bulan kot.... tp kalau tengah bulan? Cik Siti dok angkat bahu... tak tahu...
4)Masa bila tak ada orang? Masa tutup(hehehe dalam ati je) tengah bulan kot? kalau ramai? dok angkat bahu lagi... diaorang ingat Cik Siti Nujum Mak Belalang kot?
5)Kenapa orang banyak tanya you all jawab? suruh tanya tempat lain le... Habis? takkan nak halau kot? tp biasanya tengok situasi juga. kalau pelanggan ramai sangat terpaksa cut conversation tu. kesian tengok orang dah tunggu lama.
6)Kenapa orang tua dengan dengan kurang upaya tak payah ambik nombor? ada juga orang macam ni... yang ini memang hish tak tahu nak jawab apa. yang sebenarnya kalau di tmpoint memang pelanggan yang warga emas dengan kurang upaya akan terus ke kaunter dan kami terus serve.
kalau ikutkan banyak soalan yang kadang-kala menguji kesabaran kita. tapi ada juga soalan yang membina dan memberi motivasi. tapi kita cerita lain kali yek? Adios
Siti Norshimah Md Yasan | Friday, May 18, 2012 | 1 Comments
?
Salam Jumaat.... Saje je nak coret dan membebel.... yang sebenarnya nak biasakan diri dengan sistem baru ni. yang sebenarnya banyak sangat nak kongsikan cerita. nanti kalau ada masa terluang, Cik Siti akan kongsi...ok
Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, May 17, 2012 | 4 Comments so far
Hai...hai... semua... dah lama sangat tak updated blog, kan? bukan merajuk.... tapi kalau bahasa baiknya mood hilang... malam semalam masa hati teringin nak updated blog, tetiba Cik Siti menggelabah. bukan sebab blog Cik Siti hilang, sebab dok mencari mana new post! padan muka Cik Siti. itulah.... sapa suruh tak updated blog, kan? sekarang sapa yang susah? diri sendiri juga yang susah. Konon nak bermain dengan gadjet akhirnya blog jadi lintang-pukang. akhirnya pilih template angry bird lak tu.... si adik dok ralit dan tanya" Ibu.... nak main angry bird" huhuhu "nak, ini bukan game le..." Dah macam bebudak, kan? tak pe....buat sementara waktu je. lagi pun dah lama sangat tak singgah kat blog En TEHR, Cik Anita dan dinda Cik Siti, Cik Izzah. mesti dia orang merajuk panjang, kan? Apa pun Cik Siti berusaha untuk mengembalikan semangat berbogging sebelum ianya terhapus sama sekali....
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page