Personaliti Yang Pernah Bertandang...

Siti Norshimah Md Yasan | Friday, May 27, 2011 | 1 Comments
Salam semua... berjumpa lagi... kepada sesiapa yang rindu dengan Cik Siti minta maaf banyak kalau rumah ni dah bersawang sikit. bukan sikit... banyak tu... sibuk sikit. bukan apa. la ni semua dah selesai... anak pun dah habis periksa... markah dah dapat cuma subjek teras kena banyakkan lagi latihan.

Okey... nak cerita sikit pengalaman Cik Siti sebagai wakil khidmat pelanggan. dah nama wakil khidmat pelanggan semua lapisan manusia yang Cik Siti berjumpa, termasuklah artis.... jom layan gambar yang Cik Siti cilok dari google...


Ini dia siapa yang tak kenal dengan Jamal Jamaluddin... DJ Sinar FM. dia ni memang yang paling kerap berkunjung. boleh dikatakan sebulan sekali. Biasanya kalau bayar tu kena tang idung Cik Siti. macam mana dia dalam radio macam tu juga dia kat luar. berceloteh je... siap gossip lagi. gossip apa? Rahsia... ye abang Jamal. sampaikan staff yang ada kat opis Cik Siti pun dia dah kenal. dia biasanya datang petang dan suka dengan T-shirt MU hitam dia tu... he...he...


Selain itu juga ada beberapa ahli kumpulan Rabbani ada bertandang di pejabat Cik Siti. cuma sekarang ni agak kurang sebab pejabat mereka sudah pun berpindah. kalau dulu memang tiap 2 minggu sekali dia akan datang untuk drop cek pembayaran bil mereka. cuma ada ahli yang tinggal berdekatan dengan opis Cik Siti singgah dengan urusan mereka yang tersendiri.


Krisya... penyanyi remaja tahun 90 an ni selalu juga datang dengan perempuannya anaknya yang comel. dia macam tu juga dan masih lagi cantik macam dulu. dia ni datang pun tak banyak sangat tanya dan lebih suka tersenyum. dari mata Cik Siti dia ni memang lemah lembut orangnya.



oh, Azizah Mahzan... memang meletup. tabik Spring kat dia sebab memang dia ni vouge. Cik Siti tak pernah berborak dengan dia cuma melihat dari jauh bila dia duduk di kaunter member Cik Siti...



Jacklyn Victor ni kecik je orangnya... Masa dia baru nak menginjak ke dunia glamor Cik Siti pernah juga berborak dengan dia dan wish congrate dengan dia bila lagu GEMILANG dengan WAJAH dapat masuk akhir muzik-muzik...



Dia ni pun kadang-kala bertandang juga di opis Cik Siti. dia ni jarang datang kalau tak ada urusan. by the way dia ni memang sweet...


Dr H. M Tuah... Cik Siti berjumpa dengan dia agak lama dulu. dia ni nampak cam serius je... walau bagaimana pun dia ni kecik ke orangnya.....


Ziela Jalil Cik Siti jumpa dia di Opis lama Cik Siti di Telekom Muzium. masa tu dia bawa anak lelaki dia yang sekarang ni dah jadi orang bujang. dia ni memang cantik dan Cik Siti jumpa dengan dia dok pandang dagunya yang runcing tu... hish! tak senonoh betul.



Walau bagaimanapun ada ramai lagi yang pernah Cik Siti jumpa. Macam Alex Yong dan Wan Alias (Penerbit Jejak Rasul). walau bagaimana pun bila berjumpa dengan mereka ni Cik Siti wat macam biasa... profesional le konon... tapi dalam hati kembang kempis... bertuahnya....

Fuh! Lega

Siti Norshimah Md Yasan | Wednesday, May 25, 2011 | 2 Comments so far
Entri ringkas...

14 Mei yang lalu Cik Siti gi interview... start hari isnin yang lalu audit lak... sebab tu Cik siti kantoi dalam nak updated blog... dok ingat nak audit dan updated filing... nasib baiklah diaorang datang 2 hari je... kalau tidak memang ting tong Cik Siti ni... itu pun dia audit 2 hari datang migrain Cik Siti ni... so kedua-dua aktiviti penting dah lepas. cuma lepas ni aktiviti kenduri kahwin lak yang tengah bersusun...

tak pe... nanti Cik Siti updated lagi... da...

Berakit-rakit ke hulu....

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, May 19, 2011 | 6 Comments so far
Yuhu.... any body there? Hi!hi! (ni nada ceria atau nada tengah pening lalat?) yang sebenarnya masih ada lagi side effect dengan tujahan soalan yang membuatkan Cik Siti sampai la ni dok teringat dan terbayang.


Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ketepian
Bersakit-sakit dahulu dan bersenang-senang kemudian....

okeylah... nak ceritakan pengalaman Cik Siti ye... kalau nak baca sudi-sudikan...
ini pengalaman Cik Siti masa kecik-kecik dulu... yang mana sampai la ni masih ingat lagi...


Masa kecik cik Siti tinggal dengan nenek di kampung... memang masa tu kemudahan
tidaklah sehebat sekarang ni. waktu siang dihiasi dengan bermain teng-teng atau
sorok-sorok. lepas buat kerja sekolah mandi dan malam tak banyak aktiviti nak
buat. elektrik tak ada dan hanya dengan cahaya pelita masing-masing cuma dapat
bermain enjit-enjit semut... (ala macam ce cita Hantu Kak Limah tu) kalau tidak
pun main o...som!

Pagi... nak ke sekolah... pukul 6.00 dah kena jerit dengan nenek. dengan berbekalkan andang kelapa berduyun-duyun ke perigi nak mandi pagi. yang paling kecik masa tu Cik Siti le... sambil tengok pak dare kena simbah dengan air perigi Cik Siti gelak bila tengok dia orang menggigil kesejukkan... padan muka! Tapi... Cik Siti yang dok perdu pokok menggeleng bila nama kena jerit. bila dah kena paksa dengan pak dare barulah terhegeh-hegeh nak pergi mandi.


kalau hujan...ini yang buat paling seronok sangat. bukan sebab main hujan ye...
ini sebab Cik Siti dapat payung free. sorang demi sorang nenek Cik Siti akan
panggil. Jom ke belakang rumah. sambil bawa pisau sebilah dia kebelakang sambil
menutur daun pisang.
"Nah!ambik sorang satu.jangan nak gaduh-gaduh. banyak
ni. kalau tak cukup satu ambik lagi." apa yang bestnya sambil tu main laga daun
pisang... ha...ha...ha... kanak-kanak rebina yang nakal.

bila meningkat remaja lak selepas pemergian arwah ayah dan permintaan dari bonda Cik Siti menyambung pelajaran di Maktab Adabi Maharani dalam tingkatan 6. SPM Cik Siti pun nyaris-nyaris tergelincir ke pangkat 3. Masa tingkatan 6 ni memang hidup Cik siti sekeluarga memang agak perit. Arwah ayah baru meninggal, dan bonda pun baru kerja Cik Siti selalu bawa duit ngam-ngam 2.00 untuk tambang bas. Melaka Muar bukannya dekat. tambang biasa 1.60 (tahun 1997) dan baju sekolah dapat separuh harga. dan Tak dapat bayangkan bagaimana muka konduktor bas tu bila Cik Siti beri dia 80 sen dengan duit syiling 5 sen! lepas bagi duit tu Cik Siti dah tak toleh kat dia lagi. takut kena marah beb!


dalam masa ni juga kasut sekolah yang Cik Siti pakai pun bukan macam pelajar
lain. kasut hitam yang bertali tapi sebaliknya kasut kungfu arwah ayah yang
berwarna biru. sampai lusuh Cik Siti pakai selama 2 tahun saban hari. ala...
bukan kasut yang nak ke sekolah. yang penting niat kita. kalau kasut beribu pun
kalau niat nak ke sekolah terpesong jauh pun tak boleh juga. walau bagaimana pun
Cik Siti mengurut nafas lega bila Cikgu tak kisah semua tu(Maklumlah sekolah
private)

dulu...memang Cik Siti rasa susah. tapi... rasa macam happy je. mungkin kita bersekolah dan tidak memikir apa namun serba kekurangan tu tidak memberi impak untuk Cik Siti teruskan hidup. apa yang Cik Siti yakin adalah setiap insan di dunia ini punyai rezekinya masing-masing dan kalau Tuah ayam nampaknya di kaki tuah manusia siapa yang tahu, bukan? tapi Cik Siti tekankan kepada diri dan anak bahawa pendidikan adalah segalanya.... tidak kira ilmu duniawi atau akhirat.

amboi!amboi!amboi!amboi! kering idea tapi panjang berjela Cik Siti membebel ye. okeylah nak chow dulu... kalau ada rezeki kita jumpa lagi....

Note: ntah kemana agaknya kasut kungfu arwah ayah tu...

Betapa jujurnya aku...

Siti Norshimah Md Yasan | Monday, May 16, 2011 | 5 Comments so far
14 Mei.... hari yang paling mendendebarkan... temuduga yang menentukan kenaikan Cik Siti. dah 11 tahun tak temuduga ni. dengan 3 malam tak boleh nak tidur... dengan panggilan temuduga yang tak cukup satu minggu.... begitu mencabar betul. kebetulan pulak sepupu Cik Abang bertunang. nak tak nak Cik Siti berterus-terang dengan bonda mertua. Tanya pendapat. dan ini statement bonda mertua Cik Siti:

"Ala tunang je. dia memang sah-sah tunang. yang awak tu... pergi jelah... alhamdulliah dapat temuduga. bukan senang. itu dah kira nak melangkah kepada kenaikan tu. pergi jangan tak pergi. Mak pun seronok dengarnya. nanti panda-pandai mak cakap dengan Uda." Thank Mak!


jadi... dalam surat dikehendaki datang pada pukul 8.30. jadi Cik Siti terpaksa menumpang rakan yang sama-sama temuduga untuk ke Shah Alam. sebab temuduga tu dibuat sana. sampai sana ramai juga yang dah sampai. mereka mengadakan temuduga untuk dua kenaikkan sekali. Cik Siti minta satu paku je... yang dua paku tu nanti ada pulak kata Cik Siti lawan tokeh lak.

Memang Cik Siti bukan le lucky person. nama cik Siti yang 3 terkahir. Tapi Cik Siti mampu hela nafas lega sebab dia orang habiskan seisi untuk yang satu paku dulu. kalau tidak sampai ke malam pun belum tentu habis.

Pagi tu Cik Siti makan roti canai je... itu pun Cik Siti beli sebelum tunggu member. punyalah payah nak cari makan kat sana. cafe dia orang pulak tutup. jam dah menunjukkan tengahari.... nama Cik Siti jauh lagi. ingat nak juga pergi makan tengahari tapi dilarang sebab mungkin panel akan habiskan dulu untuk stage Cik Siti. Okeylah mengalah. duduk dan terus menanti.

Tetiba je.... aduh! panel tu makan le pulak.... perut Cik Siti dah berbunyi disco ni... kalau dia orang dah makan gerenti dia orang dah ada tenaga dan dah tentu dia orang akan tanya dengan agresifnya. Kita ni yang kebulur dah tentu metabolisme jatuh merundum! Huhuhuhu cabarannya...

Nak tahu nama Cik Siti dipanggil masa bila? pukul 4. kepala lutut Cik Siti dah menggigil kelaparan. dia orang dah kekenyangan memang le ambil kesempatan. Bila nama dipanggil lagi kenccang le kepala lutut ni menari. mahu tidak.... dicampur dengan perasaan takut dan gemuruh.

ada 3 panel juri. 2 dari HQ dan seroang lagi SBM (State Business Manager) Cik Siti yang memang Cik Siti kenal. Dia pun dah sah-sah kenal kita. dan tak boleh nak kelentong dia. SBM Cik Siti ni Psiko orangnya... dia akan tanya banyak kali.."Betul?" "comfimke???" "bukan bla..bla...bla..?" Cik Siti dok jawab ye Encik! Ye Encik! betul salah hantam sajalah labu... dan pertanyaan dia lari dari bidang skop kerja Cik Siti sekarang ni. dia tanya produk terbaru! Nak kelentong tak leh sebab SBM ada... dia tu semua sistem pun tahu!


bila Cik Siti tak dapat jawab satu lagi produk terbaru walhal memang Cik Siti baca, SBM Cik Siti bagi hint dan nak tahu apa Cik Siti jawab?

"O... yang itu.... Maaf Encik... saya ni gabra sikit. lupa pulak!" Ha....ha.... ha.... bila kenang kelakar le pulak. boleh bagi jawapan macam tu? tapi Cik siti tahu apa yang dia nak Cik Siti pun cerita siap dengan kod hasil dia sekali! aduh! ntah macam mana boleh bagi tau gabra... sudahnya Cik Siti kena soal bertalu-talu!!!!
dan SBM Cik Siti dok angguk dan senyum.


Balik tu Cik Siti terus ke rumah Pak sedare dan ucapkan tahniah pada sepupu Cik Abang. dan lapar punya pasal Cik Siti tak tunggu lama dua pinggan mee hoon Cik Siti bedal... bukan je lapar.... tapi teringat akan pasal temuduga tu...

ada pun kalau ada rezeki adalah... kalau tidak pun Cik Siti akan teruskan khidmat Cik Siti selagi syarikat nakkan Cik Siti ni.....

Note: pecah lubang yang dia orang tahu Cik Siti pencipta Ikrar bila mereka tanya tentang pencapaian yang telah awak berikan kepada Syarikat... dan SBM dok kata "O.... awak rupanya ye..." Oh! no!

SELAMAT HARI GURU

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, May 15, 2011 | 4 Comments so far

16 Mei.... tarikh keramat untuk semua para guru...

Selamat hari guru semua.... setiap orang adalah guru... cuma bezanya formal atau tidak..

Dengan senyuman penuh iklas... SELAMAT HARI GURU... kepada:

1)Guru-guru di Sekolah Keb Sempang
2)Guru-guru di Sekolah keb Tenang Stesen
3)Guru-guru di Sekolah Men Dato Bentara Dalam
4)Guru-Guru di Maktab Adabi Maharani
5)Ibu saudara yang bergelar guru
6)Semua blogger yang bergelar guru
7)semua guru-guru di Malaysia
8)Semua rakyat Malaysia...


SELAMAT HARI GURU

Note: seronoknya kalau berjumpa semula dengan guru-guru...

Mood Tertekan

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, May 12, 2011 | 4 Comments so far

salam blogger semua....

rasa macam dah lama tak coretkan dalam blog kiut Cik Siti ni. So sorry sebab dalam seminggu ni memang Cik Siti agak tertekan sikit. Huhuhu....

risau dengan peperiksaan anak, kesibukan mula melanda Cik Siti. ditempat kerja tengah sibuk dengan updated filing untuk audit yang dijangka pada 12-17 mei ini. hari ni je Cik Siti sampai rumah hampir 10 malam. tak sempat nak bermanja dengan anak, dia dah minta susu. akhirnya dia tidur sebelum sempat dihabiskan susu. Biasalah kalau audit ni memang debarannya memang susah nak ceritakan. Sebab itu sambil mengupdated file Cik Siti dok buka lagu hilangkan debaran tu. walau bagaimana sempurnanya flow kerja atau filing mesti mereka ada cari juga walau satu minor. biasalah... kalau perfect sangat pun tak boleh juga kan?

dah lah satu hal dengan audit, kemudian short list untuk interview kenaikan dah pun keluar. 18 calon terpilih dari negeri selangor dan salah seorangnya adalah Cik Siti. aduh! dah lama betul Cik Siti tak mengadap interview ni. dah 11 tahun! sejak semalam Cik Siti tak dapat tidur lena. mahu tidak, dok ingat apa yang ditanya dalam temuduga tu. bayangkan tak sampai seminggu nak ingat produk dan sistem. debaran kian kencang kerana hanya tinggal satu hari lagi untuk temuduga. 14 mei bertempat di Shah Alam akan menentukan nasib Cik Siti. walau pun tak berapa mengharapkan namun debaran tu kian memuncak.


Masa nilah dok intai tips-tips temuduga. tapi apa yang penting dia orang tanya Cik Siti jawab. kalau tak dapat Cik Siti berdondang sayanglah depan dia orang... tak pun Cik Siti main jual beli pantun. walau pun kenal akan panel tu bukannya platform untuk berjaya kerana mereka tahu apa kelemahan kita! wa..... nampak gayanya kena bukak buku tebal le jawabnya....

Okeylah.... kepada rakan-rakan Cik Siti yang bersama-sama menghadiri temuduga minggu ni nak ucapkan semoga berjaya.... Good luck 4 u all...

Note: rasa-rasanya lepas temuduga baru boleh nyenyak tidur tak?

Jangan Jual Mahal Dik...

Siti Norshimah Md Yasan | Wednesday, May 11, 2011 | 3 Comments so far
Bila sewaktu-waktu Cik Siti mula teringat betapa seronoknya bila di bangku sekolah. bersama-sama rakan mengharungi seisi persekolahan memang tidak boleh dilupakan. jom dengar cerita Cik Siti masa Cik Siti berada di tingkatan 6 masa Cik Siti bersekolah di Maktab Adabi Maharani.

Cerita bermula selepas aktiviti berkayak di sungai Muar senja kian merangkak memaksa Cik Siti bermalam di rumah sewa rakan. mahu tidak, bas nak ke Melaka pun dah tak de. jadi terpaksalah tidur kat rumah kawan. bangun pagi badan dah tak larat. penatnya bukan kepalang. yelah... masa kayak tak ingat dunia. Cik Siti yang berpasangan dengan Nasir memang tidak kering gusi dengan dia. mana tidak? dia kata kayak yang Cik Siti naik tu bocor. sebab tu Cik Siti juara(Juara yang paling last sekali). oleh sebab itulah Cik Siti kerah tenaga nak berlumba dengan rakan-rakan lain tapi hasilnya hampa sekali dan akhirnya Cik Siti diusik oleh anak-anak muda di tebing sungai.... katanya bawak awek siar-siar.... wa....wa... bukan macam tulah... kayak Cik Siti memang berat sangat.

bila badan dah sakit maka hati tak ada nak ingat lain. nak balik rumah jelah. walau bagaimana pun Cik Siti dan rakan Cik Siti yang juga satu hala ke Melaka turut menumpang di rumah sewa tu... maka mengurut dada Cik Siti sebab Cik Siti ada kawan nak balik. bak kata orang langit tak selalu cerah. member ajak Cik Siti dan kawan ke stadium untuk perlawan bola sepak antara kelas. Nak gi juga ke? tak nak hampakan rakan Cik Siti pergi juga. Cik Siti usya rakan Cik Siti. kita gi jap jelah. saja tunjuk muka. Cik Siti sampai kat stadium tengok rakan kelas Cik Siti yang 5 orang tu dok panaskan badan. diaorang ni tengah panaskan badan. budak-budak ni tak penat ke? semalam kayak. pagi ni lak nak main bola. kalau Cik Siti dah pancit!

lebih kurang pukul 9 tu Cik Siti dengan rakan pun minta diri. bantal kat rumah tu dok memanggil je.... gerenti sampai rumah memang Cik Siti membuta. Maka jalanlah Cik Siti dengan rakan dengan lemah longlai. campur penat ntah berapa kali kita orang berhenti. akhirnya Cik Siti pun dengan megah beri cadangan... "Nanti sampai Wetex Parade kita beli air nak?" memang tekak Cik Siti kering bebeno. Jalan punya jalan maka sampailah di Wetex Parade. memang adat kalau ke sana kami memang suka ikut jalan pintu belakang. dan setahu sekali nak jejak pintu depan memang payah.


Maka... waktu pagi memangle sibuk orang nak turun naik barang.
kedengaranlah suara-suara asing yang dok memanggil kita orang.
"Dik! o dik!!!" Kita orang buat tak tahu + control ayu + jual mahal.
"Dik! o Dik!" kami buat tak tahu dan terus memegang tombol nak buka pintu.
masuk-masuk je kat dalam tu... mak ai! tak bukak lagi ke? gelap je. dengan muka
yang ibarat rusa masuk kampung lantas kami ditegur.


"Adik pekerja baru kat sini ke?" Kita orang terpinga lagi...
"Tak... kita orang nak beli air."
"Dik... shopping bukak pukul 10.00 ada lagi 20 minit nak buka."
"terima kasih, ye kak..." dengan perasaan malu yang menebal Cik Siti dan
rakan keluar tanpa berpaling kiri dan kanan. tiada lagi kedengaran suara-suara
asing. mesti dia orang bantai gelak sakan. huhuhu malu punya hal sampai rumah
baru dok teguk air.

so moralnya jangan jual mahal sangat. nanti siapa yang susah? kita juga.... kalau ada orang meminang tu jangan demand sangat... nanti tak laku... (Hish! apa kena mengena lak dengan cerita ni?)

Note: ha...ha... kelakar juga bila kenang..

Lagu Peningkat Motivasi-(Khas untuk Ibu)

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, May 08, 2011 | 1 Comments
Warisan

Jasa Bonda

Di saat kau lena dia berjaga
Kau bersenang dia bekerja
Untuk mu tiada terbatas
Memberi tidak minta dibalas
Ingin dibinanya untuk mu
Kehidupan yang sempurna
Punya kekuatan jiwa
Punyai maruah
Leterannya dari rasa luhur
Menegur sebelum terlanjur
Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati
Beringat-ingatlah berpesan pesan
Untuk kebaikan
Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang
Engkau semakin dewasa
Berjiwa merdeka
Sedang dia semakin tua
Membilang usia
Di saat kau berjaya
Dia tiada berdaya
Semoga kau tak lupa
Jasa bonda




Untuk Mu Ibu
Artist: Exist

Oh! Ibu
Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian

Dan aku
Bagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan

Hasratku ini
Masih belum sempat
Kubuktikannya kepadamu
Ibu tersayang
Kucurahkan rasa hati

Ku tatapi potret mu berulang kali
Kurenungkan kalimah yang diberi

Tuhan Yang Esa
Ampuni dosa ibu
Tempatkan mereka
Di antara kekasih kekasihMu

Oh! Ibu
Kau kasih sejati
Kutaburkan doa
Untukmu ibu

Ampunilah dosaku
Sejak ku dilahirkan
Hingga akhir hayatmu

Saat ini
Kuteruskan hidup
Tanpa bersamamu ibu

Ibu...



Sharifah Aini

Kasihnya Ibu

Kasihnya ibu
Membawa ke syurga
Kasihnya saudara
Masa berada

Berkorban raga
Rela binasa
Berkorban nyawa
Tanda kasihnya

Kasihnya ayah
Sanggupkah berpisah
Dan kasih anaknya
Berkorban nyawa

Biar pun jiwa
Akan tersiksa
Ikhlas dan rela
Asal kau bahagia




Aeman

Buatmu Ibu

Ibu bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tak pula kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu yang telah terkorban
Tak dapat kubalasi akan semua ini
Semoga Tuhan memberkati kehidupanmu ibu

Ibu kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amatlah aku harapkan
Kerana disitu letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasihanilah Tuhan ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahgia ibu di dunia dan di akhirat sana...

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang engkau berikan
Ibu... dengarlah rintih hatiku untukmu ibu



Aishah

Syurga Di Telapak Kaki Ibu


Duhai apakah gerangan budi balasan
Bagi insan melahirkan, membesarkan
Bercucuran airmata bila mengenangkan
Betapakah besar budi ibunda berikan
Siang malam menderita
Hingga entah bila
Sungguh besar pengorbanan
Ibunda berikan
Tiada bahagia jika tiada
Doa puja restu
Syurga itu telapak kaki ibu




Kepada Bonda iaitu Puan Hasinah dan juga Bonda Mertua Misah jasamu tiada dapat diukur dengan lautan luas dibayar dengan intan segunung cuma doa dan harapan semoga berbahagia disamping kesihatan yang baik serta dilimpahi rezeki... lagu-lagu ini juga ditujukkan khas untuk semua ibu-ibu...


Note: Cik Siti mengalir tatkala mendengarkan lagu Aishah

Persediaan awal adalah penting?

Siti Norshimah Md Yasan | Saturday, May 07, 2011 | 3 Comments so far
Salam hujung minggu semua.... masuk hari ni dah tiga minggu berturut-turut Cik siti kena kerja hari sabtu. badan pun dah macam letih lesu + dengan pelanggan memang ramai bebenau minggu ni. okeylah malas nak membebel panjang nak le tanya sikit.... Apakah penting persediaan awal??? Pentingkan? memang penting. teramatlah penting.

Ni.... nak kata Cik Siti apa pun Cik Siti tak kisah. Cik Siti nak cari baju raya anak... ada duit lebih sikit ni rancang nak beli baju sikit-sikit. nanti dah sampai nak raya baru nak beli itu yang badjet lari... sebelum duit lebih yang Cik Siti dapat lari tang lain baik beli dulu baju raya bebudak ni. sekurang-kurangnya nanti kita dah senang hati.

Lepas tu... ni... adinda Cik Siti, Cik Izah yang akan melangsungkan perkahwinan awal tahun depan pun nak buat persediaan juga. nak beli itu ini dan nak kumpul duit beri pada bonda. nak harap bonda sorang pun tak boleh. jadi selain adinda Cik Siti yang dok memborong dan menempah sakan Cik Siti pun dok kumpullah apa yang boleh.

Last dan yang paling dekat sekali.... walau pun nama Cik Siti masih belum disenarai pendekkan dalam interview kenaikan tapi bos dah bagi warning "Baca apa yang patut... promosi-promosi terbaru dan sistem-sistem terbaru..." wa.... nak kena study hard ni... nak kena bukak kitab lama dan study kod-kod dan juga promosi-promosi yang sedang berjalan... Tahu sajalah TM ni.... macam-macam promosi yang ada... UNIFIlah... Streamyxlah... Voice deallah... Voice planlah...Oh.... tu semua nak kena study.....

Note: Penting sungguh persediaan awal ni... kalau tidak mahu jatuh terduduk

Kecilnya Dunia Ni....

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, May 05, 2011 | 3 Comments so far
Salam blogger semua... dah 2 hari tak updated teratak Cik Siti ni. ada yang rindu eh.... so sorry sebab Cik Siti BZ sikit. tambahan pulak anak Cik siti nak periksa minggu depan. itu yang dok ralit ajar dia. Nak jadi cikgu tak lepas ajar anak jelah..

awal minggu hari tu, tempat kerja Cik Siti terima seorang ahli keluarga baru. yelah... mula-mula tu segan nak tegur + memang tak sempat sebab ramai sangat pelanggan. cuma tegur kalau berselisih je.

Nak jadikan cerita tengahari Cik Siti rehat makanlah ikan bakar + air asam+ ulam+sambal belacan= makan memang tak ingat dunia. lepas makan cik Siti basuh tangan tapi bau sambal belacan tu memang marbeles... Cik Siti capai lotion dan sapu kat tangan sambil mulut ni membebel.

lepas tu dia masuk dan bertanya di mana Cik Siti beli... so dah bagi tau tu Cik Siti tambah kalau nak budu pun ada juga. dia geleng tak makan katanya. kalau tak nak cencaluk pun ada. "Hah, itu saya makan. dah lama tak makan."
Cik Siti ni offerlah kalau balik kampung nanti kalau nak boleh kirim... dan bermulalah perbualan...

"akak orang Melaka ke?"
"ye... kenapa?" sebab masa kenalkan diri dia kata orang Gombak.
"Melaka kat mana kak?"
"Kat Merlimau. kau tahu tak kat mana tu?"
"Merlimau kat mana?" No.... Cik Siti tanya dia balik.
"Kenapa?"
"Family saya asal orang sana. orang Merlimau."
"Merlimau mana?"
"Kampung Sempang." dush! weiiii.... kampung Cik Siti tu...

Mak ai.... keciknya dunia ni.... silap hari bulan entah-entah ada kena mengena atau ada bau-bau bachang.... nampaknya kena tanya dengan bonda atau bonda mertua kalau-kalau kenal.

Hish! hish! hish! kecilnya dunia ni...

Note: kelakar pun ada

Muhasabah Diri....

Siti Norshimah Md Yasan | Tuesday, May 03, 2011 | 5 Comments so far
Hari ni... Cik Siti bekerja seperti biasa setelah 2 hari bercuti. biasalah kalau dah 2 hari bercuti alamatnya penuhlah pelanggan dengan pelbagai urusan. walaupun under control namun kaunter Cik Siti waiting dari pagi dok cecah 2o orang. kurang je 2 3 orang zup! pastu naik 5 orang... tak pe... tidaklah bosan dan rasa masa tu berjalan dengan pantas.

tengahari tadi Cik Siti terima kunjungan pelanggan OKU (buta matanya) sambil dipimpin oleh seorang kanak-kanak perempuan. jadi Cik Siti ambil sahaja pelanggan tanpa mengenakan syarat(no giliranlah. lepas pelanggan perempuan itu duduk dan meminta menyemak akaun tanpa belengah Cik Siti pun akur. namun kanak-kanak perempuan itu hilang tiba-tiba. La... mana dia pergi? tak pelah... kalau urusan pelanggan ni dah selesai Cik Siti sendiri yang akan hantar makcik tu ke pintu.

namun tak lama kemudian kanak-kanak perempuan itu memimpin seorang lelaki yang juga buta datang ketempat Cik Siti. Cik Siti senyum dengan kanak-kanak perempuan tu. tanya makcik tu memang ternyata sangkaan Cik Siti kanak-kanak itu anak kepada pasangan buta itu. lihat dari raut wajah kanak-kanak itu cantik dan bijak.

sesungguhnya Allah itu Maha Adil. dia menjadikan setiap insan ada kelemahan dan kelebihan. dan serta-merta ingatan Cik Siti terlayar dengan kisah Arwah ayah Cik Siti.

Kisah Arwah Cik Siti lak pasangan buta dan bisu. Ayah Cik Siti pebantu perubatan di Ladang Voules Estet. dan setiap pekerja yang sakit dan perlukan perubatan arwah ayah Cik Siti yang incharge. Biasanya kalau pergi sekolah Cik Siti akan tunggu arwah ayah habiskan pesakit sebelum hantar Cik Siti. Ada sepasang suami isteri yang bisu dan pekak datang ke klinik ayah Cik Siti bersama-sama dengan anaknya yang berusia dalam lingkungan 6/7 tahun. dia pimpin ayah dan ibunya masuk ke dalam klinik dan berjumpa dengan ayah Cik Siti sambil pasangan itu menceritakan kepada anaknya.

Mungkin naluri seorang anak, dia terangkan sakit ibu dan ayahnya.
"Mak dengan ayah demam."
"Ayah muntah-muntah."
ayah Cik Siti pandang je kanak-kanak lelaki itu. setiap apa yang ayah Cik Siti terangkan si anak itu jadi tukang translatekan... setiap ubat yang diberikan diterangkan juga... si anak menunjukkan jari 2 menandakan perlu makan 2 biji dan si ibu dan ayah meraba dan kemudiannya mengangguk tanda faham...

oh! betapa kerdilnya Cik Siti rasakan. betapa berat masalah kita masih ada mereka yang lebih besar permasalahannya. betapa kita merasakan yang kita merana masih ada yang hidupnya lebih terseksa. kita bertuah memiliki mata untuk melihat telinga untuk mendengar dan mulut untuk berbicara namun belum tentu kita mendapat tempat disisi Allah... yang nyata mereka yang mempunyai kekurangannya lebih mulia di sisi Allah....

Patutlah Berat Hati...

Siti Norshimah Md Yasan | Sunday, May 01, 2011 | 3 Comments so far
Cuti hujung minggu tidak seperti orang lain yang gembira balik kampung tetapi Cik Siti tersadai di hutan batu yang saban hati Cik Siti dok tengok. erm.... nak pergi Dinner TSSSB ada plan nak ke Sungkai Hot Spring. Nak balik kampung bonda Cik Siti lak pergi Kelantan. nak ke rumah bonda mertua dia lak pergi Penang. berjalan sungguh mereka ni. yelah masa anak kecik susah nak berjalan. Jadi.... hajat hati nak ke Sungkai 1/5/2011 tetapi hujan tak berhenti sehingga pagi buat Cik Siti tanya dengan Cik Abang.

Akhirnya Cik Siti batalkan nak ke Sungkai. dok rumah jelah... lagi pun dinda Cik Siti dari Ipoh ada bertandang. katanya Bonda tak de... so boring kat rumah.

Tiba-tiba jam 12 tengahari telefon rumah Cik Siti berbunyi. Oh, orang jauh rupanya.... ibu saudara Cik Siti dari JB cuba tanya khabar. namun rupanya dia sekarang berada di KL rumah anak bujangnya. Apa lagi... terus Cik Siti ajak ibu saudara Cik Siti bertandang ke rumah.

Macam biasa bila dah tengahari tu Cik Siti masaklah lebih sikit. sambal udang, sup ayam, telur masak kicap goreng ayam sikit dan Cik Siti jamu selera untuk mereka. memang seronok bila memasak untuk tetamu.

Berborak punyalah seronok. yelah... lama tak berjumpa. bukan selalu bertemu. sepupu-sepupu Cik Siti pun lebih kurang sebaya itu yang seronok berbual... Erm.... patutlah Cik Siti berat je nak ke Sungkai.... tak pelah anak-anak... kalau ada rezeki takkan ke mana...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page