mangsa ragut

Siti Norshimah Md Yasan | Friday, November 27, 2009 | 1 Comments
apa yang aku nak ceritakan untuk kali ini adalah pasal ragut. Bukan lembu yang ragut rumput tu, tapi lembu bernama manusia yang ragut hasil titik peluh orang. dan aku adalah salah seorang mangsanya.

cerita ni terjadi dalam 4/5 tahun lalu yang mana aku kerja di TM. masa tu aku dah keje kat Kepong. tapi masa tu kita orang masih belum pindah kat taman usahawan kepong. masa tu office aku kat desa jaya. masa tu jam dah menunjukkan ke angka 630 petang. masa untuk balik rumah. jadi.... lepas aku ambil beg, aku pun keluar sambil menantikan kawan yang tengah kunci pintu. sebab aku tumpang dia.

sambil tunggu dia, aku pun menikmati panorama petang sambil aku memandang ke arah jalan. masa tu aku pegang h/bag. tengah aku tunggu kawan aku kunci pintu aku nampak ada sorang nyonya tengah jalan sambil bawa beg plastik. and then aku nampak ada motosikal sedang menuju ke arah aku. berdua. aku kaget. makin lama makin dekat. pas tu....

zap! pembonceng tu rembat handbag aku. aku diam. aku kaget. bila member aku berpaling, aku boleh pandang muka dia. "Kie...akak kena ragut." ";})();ButtonMouseDown(this);'> perlahan je aku cakap. dia tak sempat nak kejar sebab yelah, orang tu naik motor, yang dia ni pakai kaki.

"apa yang hilang?" Aku geleng.

"Kunci rumah."

"habis? beg duit?" Tuhan tu maha kaya. mungkin ada rezeki aku. beg duit dan handphone ada kat tangan aku. yang peragut ambil cuma beg kosong yang ada kunci pintu rumah.

dia tanya samaada nak buat report. aku geleng. lagi pun i/c beg duit dengan h/phone aku ada. balik tu juga aku suruh my hubby tukar kunci.

la...ni... aku pergi kerja dah jadi macam budak sekolah. pakai beg sekolah. bukan apa, senang nak isi barang dan backlong. he...he... pengalaman itu juga membuatkan aku lebih berhati-hati. aku suka pakai baju yang ada kocek termasuklah baju kurung sebab mana yang agak banyak aku sumbatkan dalam kocek. dan aku juga sentiasa was-was dengan motor-motor yang senang-senang menghampiri aku. termasuklah my hubby sebab dia nak 'culik' aku balik rumah. he...he...







:wave::puppyeyes::puppyeyes::puppyeyes::puppyeyes:

SELAMAT HARI TAYA....

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, November 26, 2009 | Be the first to comment!

KEPADA SEMUA UMAT ISLAM, KELUARGA DAN SANAK SAUDARA JUGA SAHABAT HANDAI, KEPADA FOLLOWER YANG DIKASIHI TIDAK LUPA KEPADA PEMBACA BLOG BAYU KENANGAN SAYA UCAPKAN SELAMAT HARI RAYA.....



rumah sementra...

Siti Norshimah Md Yasan | Saturday, November 14, 2009 | 2 Comments so far
tak tahu kenapa.... tak pe. ni buat sementara waktu je. nanti kita jangan mare ye....semua ilang time nak save. mungkin tak cukup back-up


rileks minda

Siti Norshimah Md Yasan | Friday, November 13, 2009 | Be the first to comment!

1.Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.


2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.


3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan


4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan ….Italy…., jurugambar dikenali sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasamelayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.


5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.


6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.


7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabiladiganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.


8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.


9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometerdaripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.


10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.


11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapimengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.


12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.


13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kitaakan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.


14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca post ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku dan tersenyum seorang seorang.



Entiti yang bebas

Siti Norshimah Md Yasan | Monday, November 09, 2009 | 2 Comments so far
Aku pun tak tahu mana puncanya, mungkin sebab sekarang ni kat amereka tengah sambut Hollowen sampai tempiasnya pun kat kite. ke sebab memang tempat tu sendiri yang ada 'penantinya?' cerita yang aku nak cerita ni antara percaya atau tidak. cerita nidah lama tak dengar tapi lately ni macam dah jadi sebati pulak kat opis aku.

hari selasa:
aku duduk dalam bilik sambil buat balancing. masa tu jam dah tunjuk ke angka 740 malam. tengah aku buat balancing ada tercium bau rokok. jadi aku jerit ada sesiapa merokok kat luar ke? yelah, mahu aku tak pitam? air-cond dengan bau rokok yang amat kuat. mesti aku melenting. tambahan pulak my hubby bukan kaki merokok. antara dengar ataun tidak, si Najib menyahut. 'akak jangan tegur.' aku diam dan buat selamba. jadi aku pun tak ambik pusing.

hari rabu:
waktu lebih kurang sama. aku cam biasa dalam bilik buat balancing. yang ada kat luar masa tu ina, najib, dan mis. mase tu le diaorang dengar sesuatu. aku cuma antara dengar atau tidak. yang tinggal mase tu memang 4 orang tapi yang menakutkan mereka dengar bunyi yang sama. hilaian..... si najib tegur. dengar tak apa yang aku dengar. memasing semua senyap dan pandang sesama sendiri. aku pun keluar dan pulang paku buah keras kat najib.' Jib... jangan tegur. itu bunyi siren je.' aku cakap. saja nak bagi hati memasing tenang.
bila semua dah balik tinggal aku dengan mis menyambung kerja yang tak siap jam dah masuk ke angka 800 malam. masa nilah si Mis pulak yang kena. aku dengar ada bunyi orang membaling kearah white board. kuat dan nyaring. aku pandang mis dan mis pandang aku. akhirnya mis berbunyi. 'kak, dia dah bagi warning suruhbalik tu.' aku apa lagi susun apa yang patut dan kemudian aku campakkan dalam laci. tapi masa tu hati aku tak tahulah nak cakap. masa nak tutup pintu office berderau jugalah darah. mahu mencecah 190/130.

hari khamis:
aku datang office cam biasa kul 715 pagi, apa yang aku pelik, lampu yang aku bukak malam tadi tertutup dan lampu di kaunter pulak yang nyala. aku masuk dan aku tengok gelap gelita. macam mana ni? aku bukak semua lampu. okeylah aku tak syak apa-apa jadi aku cari suis dan bukak. tak nyala. emmm aku membebel sorang-sorang black-out ke? tapi kalau black-out lampu kat depan tu gerenti tak nyala,kan? jawabnya tunggulah member untuk bukak pintu bilik main suis dia. sedang aku membebel sorang-sorang tu si nita datang. selamat aku. tak adalah aku bergelap sorang-sorang. aku tak tahulah kebetulan atau saja 'dia' nak kenakan aku tetiba je ada lampu. pelik tak korang? masa tu aku tak usik apa-apa pun.

sampai sekarang aku masih di dalam misteri..........



Thank u.... Thank uuu...

Siti Norshimah Md Yasan | Saturday, November 07, 2009 | 2 Comments so far
Kepada semua yang mengenali diri ini dan yang mengucapkan happy besday thank very much....
so sorry masih belum kesempatan nak updated blog sebab masih dihujani bank recon yang masih tak tele lagi. dead line 5/11 la ni masih aku perapkan bank recon. kalau dah settle nanti aku updated. okey



 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page