kasih adik-beradik

Siti Norshimah Md Yasan | Wednesday, September 30, 2009 | 1 Comments

Anak punai di dalam sangkar,
sayang jatuh di atas batu,
Apa guna kita bertengkar,
Adik-beradik harus bersatu.


okeylah post kali ni aku nak ceritakan pasal adik-beradik, gambar atas tu gambar anak-anak aku. dua orang anak dara ni bukanya sebulu. asyik nak gaduh. tapi biasalah adik-beradik. Bila si kakak menangis si adik pandai pujuk hulurkan mainan. Bila si adik peluk dia kata 'ayang' (sayang).
Pasal adik-beradik aku pulak mase kecik pun kaki gaduh. tapi dah besar tak adalah pulak. Biasalah belum matang lagi. aku penah kene buli dengan adik aku yang tengah (Angah) bila dia paksa aku tengok wayang. Sebab apa, umur dah 25 tahun tapi tak penah masuk panggung. pakai baju kurung sambil tengok cite omputih 'antitrust'. itulah first time aku masuk panggung. tapi bila dah mula sekali, bila time gaji je aku ajak adik-adik aku tengok wayang. mase tu aku anak dare lagi. pelik kan? aku kena buli dengan adik aku sendiri. jangan mare ngah....
satu lagi cite adik-adik beradik yang aku nak kongsi sama adalah tentang pengasuh anak aku. dia mempunyai 6 orang anak. apa yang aku nak citekan tentang anak dia no 1 dan 2. dua-dua lelaki. Yang sulung adalah remaja 'istimewa'. Berusia 18 tahun dan no 2 17 tahun. satu hari aku berkesempatan balik awal dan masa aku ambil anak aku tengok keakraban adik-beradik ini.
dalam sayup kedengaran dalam bilik si adik ceritakan kepada si abang. biasalah remaja lelaki bukan ke suka baca komik. si adik cerita sambil ada sound sistem lagi. yang abang dok gelak dan dengar dengan teliti. sebab dia tak boleh nak baca. si adik jadi orang tengah tolong sampaikan apa yang ada dalam komik tu. jarang aku tengok adik-beradik terutamanya lelaki remaja yang bersikap macam tu. dalam diam, aku kagum.
memang benar kata pepatah air yang dicincang takkan putus.


berbuka puasa di Singgahsana

Siti Norshimah Md Yasan | Thursday, September 24, 2009 | Be the first to comment!
Menanti berbuka sambil berangan,
Menyambut tangan dengan ehsan,
Bersama kita menikmati hidangan,
mengeratkan hubungan sesama insan
okeylah.... yang sebenonya sebelum post ikan bakar aku nak updated lagi pasal jamuan berbuka di singgahsana. oleh sebab masalah teknikal (den punya pen drive kene virus) terpaksalah extended. so.... sekarang marilah layan gambar yang aku tak sempat nak post ari tu....
inilah hotel tempat kami berbuka...

tengoklah mereka tu, belum raya dah bergaya.... Mad apa kurangnya, lagak cam nak gi nikah je.... dari kiri Mad, Meera, adik Syuk, Najib, Wid, dan K-rol


yang ini gambar Wan dengan buah hati pengarang jantung dia.....sedondonnnnnnn....

Tengoklah meja bebudak bujang ni. selagi ada semuanya dia sapu.....

yang ini pulak is dengan awekkkkkk dia. pandai berlakon ye. nampak baik pijak semut tak mati. jom datang opis tengok perangai dia yang sebenarnya...he....he....he....
ni laks poon dengan dia punya lengloi.... manyak kiut a..... Thanks poon sama meraikan...
jangan salah sangka, mereka ni bukanlah suami isteri, saje je ni zami tu tumpang kali.... mie.... jangan mare

yang ini the bigggg bossss... cik wani dengan hubbbynya. yang belakang tu si Najib saje nak tumpang glaemor
Dua merpati sejoli... Mad dan jijah mad dan meera... mad, tahulah nak cukupkan kuota 4 orang tapi.... takkan 1 opis kot? Pakat nak guna 1 Malaysia ke?????
Ha...... ini gambar kite dengan anak-anak bersama dengan Wan, Mad dan jijah.....
Ana, A'asha dan Kak Ayu selaku duta makan malam tu. Patutlah badan kekal langsing. tak nampak nasi langsung. ke dah bedal dulu????? jangan mare ye...
Okeylah dah panjang berjela membebel Sorry kalau ada yang terasa, kite gurau je.... ape-ape hal pun kite semua satu bumbung. ****The sweet memories 2009*****















Lebaran 2009 acara kemuncak

Siti Norshimah Md Yasan | Monday, September 21, 2009 | 1 Comments
kuih bangkit penuh bersira,
dililit mari bunga kesuma,
Aidilfitri masa bergembira,
Kenangan manis disimpan bersama

Okeylah, arie dah masuk 2 syawal dan aku gembira bila bersama-sama keluarga dan sanak-saudara. Bila dah reramai ni maka sebelum kembali ke kota malam pada 2 syawal tu, seisi salasilah Haji Hamzah Bin Awit pun melaksanakan acara kemuncak iaitu 'Malam Bersama Ikan Bakar Penuh Hikmah' Makkkk e.... panjangnya tajuk. apa-apa pun jom layan apa yang berlaku masa malam tu.....



Inilah muka wanted yang masih inginlepaskan diri disaat memerlukan ehsan simpati dari yang berkenaan. kita lihat mengapa ada segelintir sanggup memenjarakan sehingga ia sanggup memanti di tingkap harapan....
Adakah kerana anak gadis yang sedang menantikan peminangan atau?????


Kanak-kanak yang tidak menghiraukannye? apa yang telah cik Siti siasat rupa-rupanya...



Itulah buah hati pengarang jantung yang mana muka-muka wanted di atas tu sanggup untuk melakukan apa saja asal dapat keluar.... kita lihat wajah-wajah krew yang teribat di dalam acara ini pulak ye.....
krew utama yang perasan rajin... En Mohd Fadil a.k.a Pak Dih memerangkap pelakon utama pada malam itu..... sedang membakar 'Ikan Kerapu Bakar Merapu' (Ciptaan sendiri dengan resepi hanya ikan dan garam je....)




Pak Ndak dan Pak Dih memastikan ikan dan sosej dibakar dengan secukup rase....

Lihatlah wajah gembira Mak sedare cik Siti ni.... al-maklumlah tahun lepas beraya dihospital. tahun ni nak balas dendam ye.... apa pun jangan lupa orang yang sedang sengsara. tingkap harapan masih belum dapat dibolos.... nampaknya mereka sedang bersedih (lihat gambar di atas)


Inilah dia hidangan yang menjadi rebutan malam tu.... Ketam Bersusun Tiga Generasi isinya yang manis membuatkan hidangan yang paling hangat dan sensasi


Ini pulak hidangan yang menjadi rebutan kanak-kanak pada malam Itu.... Sosej Bakar Nak Tak Nak, Sotong Bakar Lemah Lesu dan Ayam Bakar Upin Dan Ipin.

Inilah dia side dishes malam tu Nasi Lemak Mak Mertua Lalu Tak Nampak. Cik Siti malam tu rembat 2 bungkus walau pun perut tengah tak sedap..... isk...isk....


Inilah hasil daripada air tangan Pak Dih aku dan beberapa krew yang bertungkus-lumus termasuklah my hubby...Ikan Kerapu Bakar Merapu yang membuatkan muka-muka wanted tu cuma dapat kulit dan tulang......lapar



Inilah masa bersama untuk menikmati hidangan hasil penat lelah sejak petang...... bersama anak menantu, cucu cicit En Haji Hamzah bin Awit semuanya duduk berkumpul bersama..... cuma yang tak ada ari tu Pak Man cik Siti yang masih lagi beraya di rumah mertua.

Seperti tahun-tahun lepas, inilah projek yang mesti diadakan setiap tahun. Insyaallah tahun depan kita projek ini tetap akan diteruskan. Amin....

wah! dah panjang lebar cik Siti ni membebel. nanti jemu pulak. okeylah jumpa lagi dilain post. ape-ape pun cik Siti nak ucapkan :


SELAMAT HARI RAYA.......

Siti Norshimah Md Yasan | Monday, September 14, 2009 | 1 Comments

Daun semalu tumbuh melata,
Beriring sama pohon pedada,
Ramadhan hampir meninggalkan kita,






Usah lupakan kepada yang tiada






Okeylah, post kali ni nak ceritakan pasal jamuan berbuka puasa TMPOINT KEPONG yang bertempat di Hotel Singgahsana PJ, selangor bertarikh 12 September ari tu......






Apa-apa hal pun layan jelah gambar kat bawah ni ye.





kebetulan ari tu pulak ada program pelancaran album dan tribute untuk arwah ustaz Asri (Kumpulan Rabanni) so ramailah umat ari tu, ada wartawan, media, yang pasti gempak gitu.



al-fatihah buatUstaz Asri........





masing-masing dok pikir berapa nak bagi duit raya... adikk Syuk selongkar beg kalau ada baki duit raya tahun lepas. Najib dok seluk poket dan ready nak bagi. K-Rol lak nyorok tak nak bagi. si Wid tu tengah tunggu sponsor.....
memasing tak sabar nak masuk ke dalam hotel.... mana tak? jam dah dekat kul 7






Tengoklah meja bebudak bujang ni..... penuh dengan makanan. diorang ni makan ke apa? apa-apa pun kat sana macam-macam ada kat sana. yang pelik, meja mereka penuh tapi bila pukul 730 pinggan kosong pulak yang bersusun.



Yang sebenarnya banyak lagi gambar yang aku nak kongsikan kat korang. tapi tak sempat nak updated. nanti kalau aku balik dari kampung kalau ada masa aku updated lagi. ape-ape hal aku nak ucapkan:



selamat hari raya maaf zahir dan batin














Membebellllll.....

Siti Norshimah Md Yasan | Friday, September 11, 2009 | 1 Comments


Monyet tertelan si biji kuini,


anak kera telan biji saga,


Trademark orang itu dan ini,


tapi aku pilih pantun juga....




Yang sebenarnya tak tahu nak updated apa kat cni. rasa macam nak ceritakan pasal aktiviti aku masa sekolah dulu, aku sebenonya dari darjah lima lagi dan start masuk pertandingan sajak. Mungkin sebab aku menang, no satu itu membuatkan aku lebih semangat nak cuba lagi. aku masih ingat lagi sajak pertama yang aku delamasikan dan sajak itulah yang membuatkan aku bangga. yelah.... budak senior pun boleh kalah(bebebudak darjah 6).


Bila masuk sekolah menengah, aktiviti mereka lagi meriah. pertandingan sajak, pantun, syarahan, pidato, semuanya aku masuk. kalah memang itu tak jadi masalah. tapi yang sebenarnya aku suka nak masuk semua pertandingan tu. tiga tahun pertama tu tak adalah terserlah sangat. sebab aku masuk pun dapatlah no 4 ke, no 5 ke, paling kuat pun no 3.


Bila aku melangkah masuk ke tingkatan 4, adalah seorang kakak ni menghasut aku supaya masuk pertandingan pantun. bila dah wakil kelas tu, tahu-tahu jelah. kita ni kelas chokia punya. walau pun ambil sastera, tapi sains kantol. ***eh, ada kena-mengena ke?***

dan apa yang tak sangka aku terpilih pula wakil sekolah di pertandingan pantun peringkat daerah. Bila dah masuk lawan dengan sekolah lain, mulalah kepala lutut tu menggeletar. Tapi masa tu, jadi pemain simpanan jerrrrrrr. Ceh!


dalam tingkatan 4lah aku mengorak langkah lebih jauh lagi. Pertandingan sajak dan perbahasan pun aku ada ambil bahagian dalam peringkat daerah. tapi... mungkin tiada rezeki agaknya, namun itu tidak mematahkan semangat. aku masuk pun suke-suke je. lagi pun cikgu yang suruh.


Lagi satu.....


****close your eyes I have something 4 u****
mase nilah aku mula berkarya. bukan tulis surat cinta tau! tapi sajak dan cerpen. Cerpen pertama yang aku tulis adalah NILAI PERSAHABATAN. masuk dalam majalah sekolah tu. sajak aku juga ada tersiar sehinggakan aku nak melonjak mase tu. Cikgu Jais, guru kelas, merangkap guru bahasa melayu kata bagus cerita yang awak sampaikan. Ceh! kembang kempis hidung mak ni.
mase nilah ada senior aku yang aku panggil kakak telah memberi satu semangat untuk aku terus berkarya. dia berpesan dengan aku bahawa aku mempunyai bakat dan rugi kalau tidak digilap. malah dia juga berkata yang aku akan menjadi seorang novelis satu hari nanti. Entahlah. mase tu tak ada pulak fikir yang lain.

masuk ke tingkatan 5 aku lebih agresif. semua pertandingan aku masuk. mase inilah aku memang gila dengan sastera. sampaikan satu mase aku dah macam jadi ayam tambatan. Pertandingan sajak aku bolot. pantun aku bolot. pas tu yang paling bangga aku dapat no 3 dalam pertandingan syarahan peringkat daerah. Bangga ke? bangga le walau pun tak dapat no 1 atau 2. mase ni juga aku aktif dengan penulis. cerpen kedua aku, KERANA PINANG SEBATANG membuatkan aku berpuas hati dengan karya yang telah hasilkan. sebab apa, sebab cikgu kata aku berfikiran jauh untuk menghasilkan cerpen itu.
walau bagaimana pun yang sebenarnya ramai yang memberi sokongan untuk aku terus berkarya. dan orang pertama yang menyedari akan kelebihan aku ni, senior aku yang sampai sekarang masih segar dalam ingatan.
Dan novel pertama yang telah published oleh rhytm, MASIHKAH ADA KASIH itulah novel sulung aku yang telah membuatkan aku bangga. he....he.... ape ke bendelah aku membebel ni.???????????





Siti Norshimah Md Yasan | Wednesday, September 09, 2009 | 2 Comments so far
Pohon seduduk si pohon dedalu

tumbuh melata tepi batu

52 musim sudah berlalu

Rakyat Malaysia hidup bersatu


Okeylah.... mungkin dah lama berlalu 31 ogos tapi aku nak kongsi cerita pasal hari kemerdekaan. cite ni ada juga kene mengene. cam ni, dalam dua hari sebelum merdeka. cite pasal pelanggan jugele... adalah satu nyonya ni nak bayar bil. akak penuh dengan SPP ni ucaplah selamat Petang. bila dah habis tu, dia pun dok tanya dengan penuh komfiden.
"amoi, mau tanya ha.... saya mahu penjara... ada ka?"
Berbular biji mata aku. aku yang pekak ke dia ni yang salah cakap?
"Madam mau apa?" Tanya aku sekali lagi. saje nak komfirm.
"tak da.... itu saya mahu penjara boleh tak?" dah sah. ade bende yang tak kene ni....
"Penjara?" aku ulang lagi....
"a.... itu penjara?" kate nyoya tu sambil goyangkan tangan. OOOOOOOOOOOOO.........
"Bendera.... bendera tak adelah madam. ini tahun Telekom takda bagi bendera. tapi stiker 1 Malaysia mahu tak?" aku offer kat dia.
"Mahu tampal mana?"
"Kereta ke, van ke..."
dan last sekali dia cakap "Tak pelah wa tak keleta. wa ada basikal. telima kasih amoi ya."
Nasib baiklah pakai mask. kalau tidak dah tentu dia nampak aku ketawa. pastu tu aku tunduk dan ketawa bagai nak gila... Hish! nasib baiklah aku tak kata penjara tu ada kat Sungai Buloh. kalau tidak dah sah dia terpinga-pinga. Ape pun, penjara ke,bendera ke, kita orang Malaysia.





Bosan..... Bosan....

Siti Norshimah Md Yasan | Friday, September 04, 2009 | 2 Comments so far
Post kali ni aku nak luahkan perasan....
ape pun layan dulu pantun yang aku nak bagi ni....
Ayam serama si ayam katik,
mencari makan di pohon kelapa,
apa guna wajah cantik,
kalau hati tak secantik rupa....

bila dah layan customer ari2 ada masa nak marah pun ada. tapi bila kenangkan keje... muka senyum, tapi hati marahhhhhhhhh!!!!!!

cite ni terjadi 2 ari lepas. adalah satu(marah punya pasal) pelanggan perempuan tu dia perasan cantik konon. bila aku terangkan yang dia tak boleh cek bil sampai hari tu, dia tak percaya. dia siap jeling lagi... nasib baiklah puasa. kalau tidak dah sah hempuk dia dengan pc. konon dia pergi kaunter lain boleh cek agaknya. last2 info yang aku bagi sama dengan kaunter lagi. padan muka kau. aku bagi tahu tak nak dengar. kau tunggulah satu jam lagi.....

pada hari yang sama.... entahlah. kalau pagi tu dah stress.... sampai ke petanglah jawabnya. yang sorang ni mamat sesat mana agaknya yang perasan handsome. dia suruh aku print bil, aku kata tak boleh sebab aku ni bayar je. kalau nak aku boleh cek dan beri resit. dengan angkat kenang macam ziana zain dia tanya kenapa? aku malas nak layan, aku pun jawablah sistem saya dengan mereka yang sana lain. kalau nak saya beri resit. pastu bila aku minta no phone utk cek sekali lagi dia angkat kening dia. eleh...... macam bagus. itulah manusia. bila lebih sikit je mulalah egonya tinggi melangit.... ari tu memang aku nak marahhhhhhhhhhhh
**hati tengah nak meletup ni......e.....**







 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

Top of page